Grindvoll sentrum

Da Bergensbanen kom i 1909 og Grindvoll stasjon ble bygd, skapte dette så mye aktivitet at et nytt handelsted vokste fram; Grindvoll.
Her fantes landhandlerier, melkemottak, innkjøpslag, telefonsentral, pensjonat, posthus, kafé, smier, skreddere og skomaker.
Skogglimt

Vestre Lunner stiftet tidlig sitt eget ungdomslag, Vestre Lunner Ungdomslag. Dette skjedde i 1902 på gården Nedre Løken. Behovet for et eget lokale meldte seg fort, og allerede 18. august 1907 ble Skogglimt innviet.
Vassjøtjernet

Vassjøtjernet er en av Norges største kransalgesjøer. Det er et godt fiskevann og blir kultivert av Vassjø fiskeforening. Fiskekort kjøper du på https://www.vassjo.no/.
Grindvoll stasjon

Grindvoll stasjon ble bygget i 1909 som en del av Bergensbanen. I dag er banen forbi Grindvoll kalt Roa-Hønefoss-linjen. Tidligere gikk all togtrafikk til Bergen via denne linjen, men i dag brukes Roa-Hønefoss-linjen i hovedsak til godstog mellom Oslo og Bergen.
Fugler

Næringsrik grunn og et variert landskapsbilde der skog veksler med dyrka mark og beite, gjør Vassjøtjernet og området rundt til et godt leveområde for både planter og dyr. Særlig er fuglelivet rikt.
Isens verk

Da den siste istida sluttet for 10000 år siden, rådde mammuten grunnen på Grindvoll. Vi kan se spor etter isen i landskapet rundt oss med ulike typer morener.
Husmannsplasser

Husmannsplasser var små, bebygde plasser som tilhørte en gard. Betalingen for å bo der besto av pliktarbeid på garden. I kirkebøkene har navnet på husmannsplassene ofte fått suffikset -eie for å vise hvilken gard de lå under, men på folkemunne var navnet ofte noe annet. Husmannsvesenet var svært utbredt fra 1700-tallet og utover.
Ballangrudbyen

Fram til jernbanen kom i 1909 var Ballangrudbyen «sentrum» i Jevnaker-Lunner. Her var det i sin tid både landhandleri, tingstue og fengsel, bakeri og spritutsalg, ja, til og med de første møtene til sparebanken og herredstyret ble avholdt her.
Gamle ferdselsveger

Ved Øster-Ballangrud var det et viktig vegkryss. Sørover mot Jevnakerkjørka går den vegen som ble kalt Prestvegen, og vestover mot Sognsbygda går den gutua vi i dag kjenner som Gamlevegen. Østover gikk vegen til Lunnerkjørka.
Landbruk i Lunner

Hadeland har et allsidig landbruk, mye takket være det gode jordsmonnet. Målt mot gjennomsnittet av landet har vi en større andel både av dyrket jord og produktiv skog. Dyreholdet er i endring og påvirker kulturlandskapet.
Finnlausødegarden

Dette området var et slåtteland der flere garder hadde sine teiger. Det må ha vært liv og røre her når så mange samlet seg til arbeid og kanskje turing. Det er ikke holdepunkter for at det vært finnebosetning her.
Tjernet i skogen

Innsjøer og tjern, som Høltjernet, er små økosystemer. Her kan en innenfor et begrenset område se hvordan organismene i naturen er avhengige av hverandre.
Skogen som ressurs

Skogen har i århundrer dekket menneskenes behov for energi og lett formbart materiale. Hogst av trevirke til ved, saltproduksjon, jernutvinning, bergverksdrift, skips- og husbygging har vært en forutsetning for aktivitet og bosetting i landet vårt.
Allemannsretten

I Norge er det, i motsetning til i mange andre land, en hevdvunnen og lovfestet rett til ferdsel i utmark. Friluftsloven gir adgang til fri ferdsel i skog og utmark hele året.
Skogen i kulturlandskapet

Opp gjennom tidene har kulturlandskapet utviklet seg til en varierende mosaikk av åkerlapper, slåtteenger, beitemark, skogholt, bekker, dammer og rydningsrøyser.
Løken skole

Skolehuset på Løken ble tatt i bruk høsten 1880. Da hadde omgangsskolekretsene Bolken og Vestern blitt slått sammen til Løken skolekrets. Her møttes elever, lærere og lærerinner fram til 2006 da sentralisering samlet elevene fra den nordre delen av kommunen på Lunner barneskole.
Løkenbakken

Kjenner du til alle hoppbakkene på Grindvoll? Løkenbakken er den mest kjente og mang et hopprenn har blitt arrangert her. Bakken hadde sin glansperiode på 1970- og 80-tallet, før interessen avtok og forfallet tok tak på 90-tallet. I 1999 ble bakken stengt, og med det var hoppeventyret på Grindvoll over.
Vestre Lunners bosetningshistorie

I Vestre Lunner har vi spor etter mennesker flere tusen år tilbake i tid. Arkeologiske funn, gravhauger og stedsnavn forteller oss om de tidlige bosetningene i dette området.
Geologi

For 450 millioner år siden lå Grindvoll under havet. Og ikke nok med det; Grindvoll var plassert langt sør for ekvator. Istider, jordskjelv, vulkanisme og erosjon har senere vært med på å forme den berggrunnen vi går på i dag.
Kalkbarskog

Grindvoll ligger på urgammel havbunn. Dette gir gode betingelser for planter og dyr. Det finnes et stort biologisk mangfold i dette området, blant annet med flere utrydningstruede arter. I områdene rundt Grindvoll er det kjent over 40 sommerfuglarter, noe få andre steder kan skilte med.
Westernsletta

Grindvoll idrettslag har stått sterkt i bygda siden stiftelsen i 1936, og idrettsplassen på Westernsletta har vært et samlingspunkt for store og små. Publikumsrekorden ble satt i 2005 da Vålerenga gjestet banen og 2150 tilskuere møtte opp.
Møller på Grindvoll

Mølledrift ble mer og mer vanlig på bygdene fra starten av 1600-tallet. På Grindvoll var det hele fire møller mellom Vassjøtjernet og Westernsletta på 1800-tallet. Etter hvert forsvant de små bygdemøllene og de store valsemøllene overtok.