Westernsletta
«Vålerenga slo Hadeland Fotball 10-2 i cupen i 2005. Det var publikumsrekord på Westernsletta med 2150 tilskuere!»
Grindvoll idrettslag leier og drifter Westernsletta. Grunnen leies fra gnr. 8 bnr. 3 i Lunner; Nedre Vestern. Grindvoll idrettslag ble grunnlagt 26. april 1936 etter initiativ av Vestre Lunner arbeiderforening «for å fremme sund idrett og godt kameratskap». Fotball, friidrett og ski var sportsgrenene laget skulle holde på med. Sommeren 1945 ble det også opprettet håndballgruppe. Alt på første ordinære styremøte etter stiftelsesmøtet i mai 1936, ble banespørsmålet tatt opp. Det ble besluttet å inngå forhandlinger med Anders Western, eier av Nedre Vestern, om leie av arealet der Westernsletta nå ligger. På medlemsmøte søndag 9. mai 1937 ble det bestemt å leie Westernsletta for sesongen. Idrettslaget disponerte Westernsletta fire dager i uken, tirsdag, torsdag, lørdag og søndag, til fotball og friidrettsøvelser.
Kontrakt om leie av Westernsletta ble undertegnet 27. juni 1945. For å opparbeide en fotballbane, ble det besluttet at alle medlemmer måtte utføre pliktarbeid. Når laget eventuelt fikk midler, skulle disse benyttes til bl.a. planering. Planeringsarbeidet ble anslått til å koste 2.100 kroner.
Søndag 14. oktober 1945 ble den nye idrettsbanen overlevert til ungdommen i Vestre Lunner av formann Iver Ohren og nasjonalsangen ble avsunget – kan man lese i protokollen. Et fotballag fra Roa idrettslag og et håndballag fra Jevnaker idrettsforening var innbudt. Roa idrettslag vant fotballkampen 9-2, mens Jevnaker idrettsforenings damelag vant håndballkampen 6-4. Etter hvert som aktiviteten økte på idrettsplassen, meldte det seg behov for bedre garderobeløsninger enn den lille bua som var uten lys og dusjmuligheter. Høsten 1982 fikk Grindvoll idrettslag invitasjon fra Lunner kommune om å bygge garderobeanlegg sammen med kommunens planlagte renseanlegg. Til sesongåpningen i 1984 sto et flunkende nytt garderobeanlegg klart til bruk.
I 1970 ble det besluttet å bygge håndballbane. Denne ble åpnet i 1974. Håndball ble etter hvert kun en innendørssport, og behovet for utendørs håndballbane ble borte. Sommeren 2002 ble banen fylt igjen og omgjort til 7’er-bane for fotball med grasmatte.
Fotballen på Grindvoll hadde sin storhetstid de første årene på 2000-tallet. Det var et skikkelig høydepunkt for bygda da A-laget rykket opp til 2. divisjon i 2002. Dessverre ble det bare ett år i 2. divisjon, men det var stort å møte Fredrikstad FK i en ordinær serierunde på hjemmebane hjemme på Westernsletta!
Høsten 2002 innledet fotballgruppa i Grindvoll IL et samarbeid med Lunner IL, og Hadeland Fotballklubb ble stiftet. Det førte til at Westernsletta ble mindre benyttet. Det absolutte klimaks i denne perioden var da Hadeland Fotball i 2005 møtte Vålerenga til cupkamp i norgesmesterskapet på nettopp Westernsletta, og 2150 tilskuere møtte opp. Det var publikumsrekord!
Etter at Grindvoll IL sluttet med eget fotballag, ble aktivitetene flyttet til andre fotballbaner i kommunen. De siste årene har det nærmest eksplodert med kunstgressbaner rundt omkring, og per i dag (2019) er Westernsletta den eneste grasbanen på Hadeland. Det viser seg imidlertid at spilling på kunstgressbane lettere kan gi belastningsskader og derfor fremstår faktisk Westernsletta nå som litt attraktiv.
Intervju med Ivar Svensbråten, f. 1935.
Ivar Svensbråten har hytte i Vaterudsvegen 136 og regner seg selv som grindvolling selv om han flyttet til Oslo som 18-åring. Han er vokst opp i det huset som i dag er Vaterudsvegen 63 og har alltid vært medlem av Grindvoll idrettslag.
Ivar om selve Westernsletta
«Det hadde vøri ei naturlig slette der før. Men som foppalbane var ’n rent for smal, så dom måtte utvide ’n. Det var to lag med trillebår som grov på sørsida (mot jernbanen/ skauen). Detta tippe dom over i myra mot elva. Det var ’n Torleif Velo og ’n Olaf Linlykkja, og ’n Karl Olsen (Eriksrud) og ’n Reidar Sundvoll. Der bekken kom ner under jernbanen vart det steinsatt en brønn, så spellera kunne vaske seg, men den vart fort fylt att av jord i vårløysa. Dom tok masse fra den sida mot skauen og tippe ut i myra. Dom brukte trillebårer tel å frakte jorda. Det søkk stadig på myrsida. Vi unga syntes detta vart svære greier.
Men sjøl om dom hadde utvide banen var ’n fortsatt for smal. Dom måtte jukse med oppmålinga for å få det tel å gå opp. Dom kunne ikke ta full bredde på 16-meter’n. Det gikk greit i mange år før en dommer påpekte det og dom måtte måle opp 16 meter’n på ordentlig, og da kom ’n bare vel én meter fra sidelinja på banen! Men dom fortsatte å bruke banen sånn likavel.»
Ivar om guttelaget i 1950
«Vi hadde et fenomenalt guttelag. Når jeg og ’n Ingvald Eriksrud gikk ut og vart for gamle for Grindvoll, var det enda att ’n Bjørn Finstad og ’n Mikael Kiserud og ’n Halvor Western. Dom var et år yngre, så dom fortsette. Han Mikael hadde så godt tilslag på ballen og da vart det som regel mål. Han var så rundvøksin – grov, litt lubben, forholdsvis brei – det ligger tel sånne at dom har godt tilslag på ball’. Og så var ’n så god på huet.
Det var stadig at dom beskyldte det andre laget for å ha for gamle spellar, og det var nesten så vi ikke tørte å vise fram ’n Halvor (for han var så storvokst). Det var en gang dom spelte mot Brandbu at dom vart spørt om det. Han Bør kom inn i garderoben og refererte detta.
– Nei da, hadde ’n Bør sagt. – Når han er så stor, å stor er far hass da? sa dom fra Brandbu. – Han er ikke så stor, for detta er skjorta hass! sa ’n Halvor, og da gikk mansjetta ovafor håndledda hass.
En annen gang hadde dom vøri på Søndre Ål og sparke. Dom hadde flygi utpå, han Mikael Kiserud og ’n Bjørn Finstad og ’n Ole Frydenlund. Da hadde ’n Halvor blitt att i garderoben for han var enda større. Han hadde ikke kommi ut før dommer’n hadde starta kampen!»
Kilder:
- Arkivmateriale:
- Grindvoll idrettslags protokoller.