Isens verk
Det har vært perioder med istider gjennom hele jordas historie. Den siste istidsperioden begynte for 2,5 millioner år siden og pågår fortsatt.
Denne geologiske epoken kalles kvartær. I dette tidsrommet har vi hatt mange istider og etterfulgt av kortere perioder uten istid. Den siste istida sluttet for om lag 10 000 år siden.

Mammut
Mammuten rådde grunnen her på Grindvoll lenge før menneskene inntok arenaen. Den var tilpasset det kalde klimaet, men ble et offer for andre dyr og menneskejakt da klimaet ble bedre.
Isen former landskapet
Da siste istidsperiode begynte ved inngangen til kvartær, var landet vårt nokså flatt, kun gjennomskåret av grunne elvedaler. Da isen kom, begynte breene å slite ned landskapet, mest i elvedalene og i svakhetssoner i berggrunnen. Gjennom mer enn 30 istider har dette gravearbeidet resultert i det landskapet vi har i dag. Både de djupeste fjorder og de spisseste fjell er isens verk.
Lausmasser og jordsmonn ble også dannet av isen
Det meste av lausmassene som dekker berggrunnen i Norge i dag er blitt avsatt under og etter siste istid. Lausmassene som ble gravd ut under tidligere istider, er for det meste transportert bort fra landet vårt og danner opptil kilometertykke lag i havet utenfor kysten. Hva lausmassene består av og hvordan de fordeler seg i landskapet, avhenger av hvordan isen oppførte seg da den trakk seg tilbake. Men det avhenger også av om landet lå over eller under havoverflata da dette skjedde.
Leirjord
Under avsmeltingen var havnivået om lag 200 meter høgere enn i dag. Dette havnivået kalles den marine grense. Det er de fineste partiklene som lettest kan strømme ut i sjøvann og bli avsatt der. Dette er årsaken til at de områdene som var havbunn under nedsmeltinga, i dag kan være dekket av leire. Det gjelder blant annet hele Romerikssletta og området langs Randsfjorden.
Endemorene
Men Grindvoll ligger over den marine grense og var ikke dekket av hav. Hvordan lausmassene ble avsatt her, ble bestemt av hvordan isen oppførte seg under framrykkingen og nedsmeltingen. Under perioder med stillstand eller korte framrykkinger av isfronten, ble det dannet morener ved iskanten. Slike endemorener ble seinere barrierer i landskapet. De stengte for vannet og er en viktig årsak til dannelsen av innsjøer her i landet.
Esker
Under isen kunne det også renne strie elver. Disse brakte med seg lausmasser og det kunne dannes grus- og sandrygger der elva rant. Slike rygger kalles eskere og et eksempel på en tydelig esker finner en i Damstua i østenden av Vassjøtjernet.
Avsmeltingsmorene
Der isen ble liggende på samme sted og smelte ned, ble alle lausmassene som isen brakte med seg, liggende igjen etter nedsmeltingen. Her dannet det seg avsmeltingsmorener. I slike morener finner en som regel langtransporterte masser. Steiner og blokker med opprinnelse i Gudbrandsdalen og Østerdalen er ikke uvanlig å finne. Eksempel på ei slik avsmeltingsmorene som nå er dyrket opp, finner en på Dæl øst for Vassjøtjernet.
Bunnmorene
Men det vanligste resultat av isens graving i landskapet er bunnmorena. Denne ble liggende igjen nesten over alt der isen gled fram, og består nesten utelukkende av masser som ble gravd løs av berggrunnen på stedet. Til forskjell fra avsmeltingsmorena, som kan være høg og tjukk, består bunnmorena som regel bare av et tynt lag over berggrunnen.
Fra lausmasser til matjord
Kambro-silurbergartene som dekker Hadeland er kalkrike og gir opphav til svært næringsrik jord. Grunnlaget for denne jorda er først og fremst bunnmorena som isen la etter seg. Men kambro-silurbergartene er løse og forvitrer lett, så mye av jorda består også av berggrunn som har forvitret i løpet av tida som har gått siden istida. Disse massene er så blitt blandet med mold som er dannet ved nedbryting av plantemateriale gjennom tusener av år. Dermed har vi fått den feite og næringsrike jorda som vi har på Hadeland i dag.

Løsmasser
Løsmassekartet over Grindvoll viser at det aller meste av området er dekket av morenemateriale. Materialet er plukket opp, transportert og avsatt av isbreer. Det er vanligvis hardt sammenpakket, dårlig sortert og kan inneholde alt fra leir til stein og blokk. Flere plasser finner vi fjellblotninger «oppe i dagen». Tykkelsen på avsetningene er normalt mindre enn 0,5 m, men den kan lokalt være noe mer. Jo mørkere farge jo større sjanse for tykkere moreneavsetninger. Brun farge er områder med torv og myr. Kartutsnitt fra NGUs kartdatabase.
Landskap og landheving

Utbredelse
Kart over isbreutbredelsen. Figuren viser isutbredelsen ved maksimal nedising for ca. 20 000 år siden. Istykkelsen varierte, men var nok godt over 2000m her på Hadeland. Innerst i Botnvika var tykkelsen trolig 3000m. Tyngden av isen trykket jordskorpa ned i den seige mantelen. Da isen smeltet steg landet igjen, og i løpet av de siste 10 til 12 000 år har landet steget nær 200m. Fortsatt stiger landet med ca. 3 mm i året her på Hadeland. Det vil det fortsette med i mange hundre år til.

Landheving
Landhevning målt i meter etter siste istid.

Sjøens utbredelse
Sjøen strakk seg langt innover i landet for 10 000 år siden. I fronten av de store isbreene ble det avsatt svære isbredeltaer. Man skulle kanskje tro at havet steg da isen smeltet, men i vårt område har landet steget langt mer enn oppfylling av vann fra issmeltingen. Da isen smeltet var landet helt fritt for vegetasjon, men overflaten etterlot seg løsmasser av forskjellig mektighet og sammensetning - avsatt av isen selv eller av isbreelvene som rant gjennom området vårt. Illustrasjon av Gijs Henstra. Geologien på Ringerike

Isen trekker seg tilbake
Slik kan det ha sett ut på Grindvoll etter at isen begynte å trekke seg tilbake (goldt og øde).
Kilder:
- Henstra, G. (2018). Geologien på Ringerike.
- Løsmassekart. https://www.ngu.no/emne/kart-og-data